Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή: Τι συμβαίνει όταν το παιδί θυμώνει εύκολα?

 

                                       









Μήπως το παιδί μου πάσχει από εναντιωματική προκλητική διαταραχή?


Όλα τα παιδιά, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, μπορεί να παρουσιάσουν ανυπακοή σε οδηγίες των γονιών ή και των δασκάλων τους Μαλιστα έως ένα βαθμό αποτελεί σημαντικό δείγμα της φυσιολογικής αναπτυξιακής πορείας ενός παιδιού η ικανότητα να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του όπως και να διαφωνεί με αυτή των άλλων ανθρώπων. Ουσιαστικά η ικανότητα αυτή οδηγεί σταδιακά στην προσωπική του αυτονομία και όπως είναι αναμενόμενο στην ανακάλυψη και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Μερικές φορές όμως η έντονη αρνητική / εχθρική τους διάθεση μπορεί να παρουσιαστεί επαναλαμβανόμενα, γεγονός το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνικές και οικογενειακές τους αλληλεπιδράσεις.


Τι είναι όμως η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή?


Η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή ανήκει στις Διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και Διασπαστικές συμπεριφορές. Συμφωνα με έρευνες η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή επηρεάζει περίπου το 15% των παιδιών της σχολικής ηλικίας και παρατηρείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 9-10 ετών. Οι συμπεριφορές συνήθως εμφανίζονται όταν το παιδί βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο, αλλά η διαταραχή μπορεί να βρεθεί και σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών. Η διαταραχή αυτή εμφανίζει κάποιες ομοιότητες με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικοτητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ) και την Διαταραχή της Διαγωγής. Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονες προκλητικές και αντιδραστικές συμπεριφορές.
Κάποια συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα παρακάτω

Ευερεθιστότητα και συνεχείς εκρήξεις θυμού
• Δυσκολία στο να συμμορφωθούν με κανόνες ενηλίκων
• Σκόπιμη προσπάθεια να ενοχλήσουν τους άλλους
• Χαμηλή ανοχή στη ματαίωση
• Επιρριψη ευθυνών για δικά τους λάθη στους άλλους.
• Σκόπιμη εκστόμιση κουβεντων που πληγώνουν κατά την εκδήλωση θυμού
• Αναζητηση τρόπων εκδίκησης-μοχθηρότητα.

Για να τεθεί η διάγνωση της Εναντιωματικής Προκλητικής Διαταραχής θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία τεσσάρων από τα συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε?

 Όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί παρατηρήσουν κάποιες προβληματικές συμπεριφορές θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση.Η αντιμετώπιση της Εναντιωματικής Προκλητικής Διαταραχής μπορεί να γίνει με κάποιες ενδεικτικές θεραπευτικές μεθόδους που θα παραθέσουμε:
Ατομική συμβουλευτική
• Οικογενειακή θεραπεία
• Εκπαίδευση του παιδιού στη διαχείριση θυμού το οποίο προεξάρχει σαν σύμπτωμα αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων με συμπεριφοριστική προσέγγιση
• Εκπαίδευση των γονέων στη θέσπιση ορίων, τη διαχείριση άγχους και συγκρούσεων και στη θετική ενίσχυση του παιδιού.

Οι γονείς των παιδιών με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συμπεριφορές αυτές ενώ ελπίζουν ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά θα γίνουν πιο ώριμα και θα απαλλαγούν από τέτοιες συμπεριφορές. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια. Συνήθως στα πιο πολλά παιδιά η διαταραχή παραμένει και εξελίσσεται στη Διαταραχή Διαγωγής η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Παράλληλα με την ειδική βοήθεια οι γονείς μπορούν να σταθούν σύμμαχοι στο παιδί καθώς δεν θα βοηθούσε μια τεταμένη κατάσταση στο σπίτι που θα πυροδοτούσε συχνά εντάσεις. Συγκεκριμένα:
Προγραμματίστε από πριν πως θα αντιδράσετε όταν προκύψουν τέτοιες συμπεριφορές. Το να προκαλούν τους άλλους είναι το «χομπυ» των παιδιών με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή γιατί τους αρέσει να προκαλούν έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός. Επομένως ένα σχέδιο θα βοηθούσε ούτως ώστε να μην αντιδράσετε πολύ συναισθηματικά αλλά με ηρεμία.
Παρέχετε σαφήνεια και συνέπεια στις μεταξύ σας συνδιαλλαγές.
• Μάθετε να ακούτε το παιδί. Έχει να σας πει όσα το προβληματίζουν και με εσάς πρότυπο ενεργητικής ακρόασης θα μάθει να ακούει κι αυτό.
Αποφύγετε τις εντάσεις και τις αψιμαχίες με το παιδί. Κατά πάσα πιθανότητα απλά θα οξύνουν τα πνεύματα και το παιδί δεν θα καταλάβει ότι η έκρηξη του ήταν κάτι λάθος.
Δώστε του εναλλακτικές. Ένα παιδί με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσει μια εργασία ή δραστηριότητα που επέλεξε.
Παρακινήστε το να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Θα το βοηθήσουν να εκτονώσει την ενέργεια του.

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να βοήθησαν στο να  γίνει πιο κατανοητή η συγκεκριμένη διαταραχή των παιδιών και να έφυγε όποιο άγχος των γονέων, ειδικά η πεποίθηση ,ότι καμία συμπεριφορά δεν αλλάζει η δεν βελτιωνεται.Αν υπάρχει κλίμα στοργής και προσπάθειας πολλά μπορούν να αλλάξουν 🙏


         
                                                                  










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν