Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε







Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια. 

Τι είναι η υπερβολική σκέψη?

Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν. 

Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λανθασμένων  μοτίβων σκέψης είναι η σκέψη όλα ή τίποτα,η καταστροφολογια,η υπεργενίκευση κτλ.

Πώς μπορώ να μειώσω την υπερβολική σκέψη?

Οι άνθρωποι που σκέφτονται υπερβολικά κάθε μικρή κατάσταση αναρωτιούνται συνεχώς τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερα.Με αυτό τον τρόπο όμως είναι επιρρεπείς σε αυξημένο άγχος•κανεις δεν το θέλει αυτό οπότε είναι σημαντικό να επιβραδύνουμε και να χαλαρώνουμε.Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να χειριστείτε την υπερβολική σκέψη.

Ας αναφέρουμε τα πιο σημαντικά βήματα

1. Αλλάξτε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας

Είμαστε η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας.Αυτό που λέτε επανειλημμένα στον εαυτό σας - και πώς περιγράφετε επανειλημμένα τον εαυτό σας - είναι αυτό που πιστεύετε και είστε. 
Το ερώτημα είναι τότε, η ιστορία που λέτε στον εαυτό σας σας ενδυναμώνει ή σας κρατά πίσω;
Σκέψεις όπως «Είμαι πολύ σκεπτόμενος» ή «Πάντα ανησυχώ γιατί έχω τόσα πολλά στο μυαλό μου» ή «Δεν είμαι πραγματικά καλός στη λήψη αποφάσεων και σκέφτομαι υπερβολικά τα πάντα» σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Αντικαταστήστε αμέσως αυτές τις αρνητικές αφηγήσεις με θετικές, ενδυναμωτικές σκέψεις: «Είμαι υπεύθυνος για τα συναισθήματά μου», «Σκέφτομαι καθαρά» και «Είμαι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων».

2. Αφήστε το παρελθόν
Οι υπερσκεπτόμενοι συχνά μηρυκάζουν για το παρελθόν. 
Όταν το κάνουν, καταβάλλουν ενέργεια στο «τι θα γινόταν αν» και στο «θα ήθελα» και «θα έπρεπε να έχω»… Αλλά αυτή η ενέργεια τους απομακρύνει από την παρούσα στιγμή.
Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει — αλλά μπορείτε να 
αλλάξετε τα μαθήματα, τις έννοιες και τις προοπτικές που εξάγετε από αυτό .

3.Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Πρώτα, αναγνωρίστε αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Δεύτερον, κάντε ένα βήμα πίσω και διευρύνετε την προοπτική σας. Αναρωτηθείτε: « Τι μπορώ να ελέγξω; ”


4.Προσδιορίστε τους φόβους σας

Πολύ συχνά, είναι οι παράλογοι φόβοι που αναδύονται στο μυαλό μας που οδηγούν στην υπερβολική σκέψη.
Φοβόμαστε τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι, φοβόμαστε να κάνουμε ένα λάθος, φοβόμαστε να μην είμαστε αρκετά καλοί για να πετύχουμε. 
Ο φόβος, που συχνά πηγάζει από τη φαντασία του «τι μπορεί να είναι», συμβάλλει στην υπερβολική σκέψη σας. Και μια από τις καλύτερες στρατηγικές για να νικήσετε τον φόβο είναι απλώς να αναλάβετε δράση. Κάντε ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του φόβου σας και δείτε τι συμβαίνει.


Το να ξεπεράσεις την υπερβολική σκέψη δεν είναι αυτό που μπορείς να πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτό είναι κάτι που απαιτεί δέσμευση για εξάσκηση και αποφασιστικότητα για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.Βρείτε τι ενεργοποιεί τα αρνητικά σας πρότυπα σκέψης, αλλάξτε την αντίληψή σας για τα πράγματα και παραμείνετε θετικοί .
Τότε, μπορείτε να ξεπεράσετε τη συνήθεια αρνητικής σκέψης σας.Αν οι σκέψεις σας είναι ενοχλητικές ή πολύ ενοχλητικές ή η τάση σας για μηρυκασμό παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να λειτουργήσετε, σας συνιστώ να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ