Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λειτουργία επιβίωσης-Τι είναι και πως μας επηρεάζει


 Έχετε κολλήσει στη λειτουργία επιβίωσης?

Η λειτουργία επιβίωσης υποτίθεται ότι είναι μια φάση που σας βοηθά να σώσετε τη ζωή σας κι όχι να περάσετε όλη τη ζωή σας ετσι.

Συνοπτικά, ο τρόπος επιβίωσης περιλαμβάνει προσαρμοστικές φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μας που μας βοηθούν να ανταποκρινόμαστε στους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε. Όταν βιώνουμε άγχος , εμφανίζεται μια σειρά ορμονικών αλλαγών και φυσιολογικών αποκρίσεων στο σώμα μας που μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε προετοιμάζοντάς μας για αντίδραση μάχης,φυγής ή παγώματος (Harvard Health Publishing, 2018). Όταν βρισκόμαστε σε λειτουργία επιβίωσης, δημιουργούμε άχρηστες ιστορίες στο μυαλό μας και προβλέπουμε τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα ως μέσο για να κρατήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή.


Μερικα σημάδια ότι βρισκεστε σε αυτή την κατάσταση είναι:

Κούραση 
Έλλειψη εστίασης 
Παίρνετε ορμητικές αποφάσεις 
Οι βασικές ανάγκες παραβλέπονται 
Προβλήματα μνήμης 
Συνεχής υπερένταση και άγχος 
Δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου 
Έλλειψη κινήτρων και πάθους 
Υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι ένας επικίνδυνος τρόπος ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα.Όταν «επιβιώνουμε» πολύ καιρό, μπορούμε να νιώσουμε τις επιπτώσεις που έχει πάνω μας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει  η συχνή απόκριση στο στρες και η υπερβολική έκθεση σε ορμόνες απόκρισης στο στρες μπορεί να επηρεάσει το σώμα, να επηρεάσει τη συναισθηματική μας υγεία, να επηρεάσει τις σχέσεις μας, να οδηγήσει σε μια σειρά ιατρικών ζητημάτων και να αυξήσει τον κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη.

Υπάρχει τρόπος να βγείτε από ένα τόσο επιβλαβή τρόπο ζωής?Εδώ είναι τα καλά νέα: υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Ως πρώτο βήμα είναι η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ότι βρίσκεστε σε λειτουργία επιβίωσης .Η άρνηση δεν είναι αποδεκτή.Πείτε στον εαυτό σας: Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αυτό κάνει τα πάντα χειρότερα.Και το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε ότι η κατάσταση δεν θα διορθωθεί από μόνη της. Ότι θα χρειαστεί να λάβετε ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ από αυτό που κάνετε τώρα για να σας βγάλουν από αυτό.

Εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα και παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας λειτουργία, μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ! Οι εμπειρίες του τραύματος δεν χρειάζεται να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε στον κόσμο για πάντα, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Το τραύμα είναι δύσκολο και μερικές φορές τρομακτικό να συζητηθεί, αλλά δεν είστε μόνοι στη διαδικασία επούλωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν