Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Social media και διαπροσωπικές σχέσεις-Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν







 Τα social media είναι παντού αυτές τις μέρες. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τα προφίλ τους σε αυτές τις πλατφόρμες.Ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και ολοένα και περισσότεροι έχουν ενεργή παρουσία στα social media.Αυτή η τεράστια παρουσία και οι συνακόλουθες δραστηριότητες είναι αρκετός λόγος ώστε αυτές οι πλατφόρμες να έχουν την επιρροή τους σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Και αυτά περιλαμβάνουν και τα πιο περίπλοκα πράγματα των ανθρώπινων πολιτισμών - τις σχέσεις.Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram που χρησιμοποιούνταν για να συνδεθούμε με φίλους έγιναν μέσα για να βρούμε ερωτικό σύντροφο.

Στην ψηφιακή εποχή, η ολίσθηση προς τα αριστερά και προς τα δεξιά στις εφαρμογές γνωριμιών έχει ξεπεράσει εντελώς τους πιο παραδοσιακούς τρόπους εύρεσης "του ενός" - και έγινε ακόμη πιο δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ιδέα της εύρεσης αγάπης μέσω των social media δεν είναι τόσο απίθανη όσο μπορεί να ακούγεται. Με τις στιγμιαίες συνδέσεις και τη δυνατότητα να κάνετε κύλιση στα likes, τα dislikes και τα αγαπημένα memes κάποιου, είναι πολύ εύκολο να βρείτε κοινά ενδιαφέροντα με κάποιον και να μπείτε στα DM του για να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Ακόμη και κάτι τόσο μικρό όπως ένα like ή ένα σχόλιο μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μια γνωριμία.Υπάρχουν πολλά  ευτυχισμένα ζευγάρια που έχουν βρει την αγάπη μέσω των social media. 


Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αναπτύσσετε συναισθήματα για κάποιον που γνωρίσατε στο διαδίκτυο.Είναι δυνατό να αναπτύξεις συναίσθημα με κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα στην πραγματική ζωή – αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αγάπης και της αγάπης.Για να βεβαιωθείτε ότι  δεν παρασύρεστε απο τον ενθουσιασμό σας απευθυνθείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε•  αυτή η υποστήριξη βοηθά το άτομο να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναλύσει τη σχέση πιο αντικειμενικά.Βασικά, αν δημιουργήσετε μια σχέση μέσω των social media, δεν πρέπει να τη βασίζετε αποκλειστικά μέσω μιας οθόνης. Βλέποντας το πρόσωπό τους, ακούγοντας τη φωνή τους και τελικά συναντώντας τους όλα αυτά θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας σύνδεσης μεταξύ σας.






Στην εποχή που ο έρωτας δείχνεται πλέον με κόκκινες ειδοποιήσεις και ο χωρισμός με το delete και block έχουμε φτάσει λοιπόν στην εποχή όπου όλοι μας χωρίζουμε μέσω ενός μηνύματος ειτε μέσω viber ειτε μέσω facebook από όποιο social και αν είναι ο χωρισμός πλέον γίνεται μέσω αυτού του τρόπου.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο άσχημο από το να χωρίζεις με αυτόν τον τρόπο. Ξεχάσαμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους και να τους λέμε την αλήθεια όσο πικρή και να είναι, όσο και αν πονάει.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σαφώς τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα social media χωρίς αμφιβολία είναι πολλαπλά προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για όμορφη επικοινωνία με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους επ' ουδενί  όμως δεν πρέπει να υποκαθιστούν την επικοινωνία σε πραγματικό επίπεδο με τους φίλους και τους γνωστούς, καθώς τα οφέλη των καθημερινών διαπροσωπικών σχέσεων δεν μπορούν επί της ουσίας να καλυφθούν με την επικοινωνία μέσω ενός υπολογιστή ή τηλεφώνου. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται εκπαίδευση και κριτική εμπλοκή με τα social media σε όλα τα επίπεδα. Απαιτούνται συγκροτημένες προσπάθειες από το σχολείο για να ενημερωθούν τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Ιδιαίτερα οι γονείς επιβάλλεται να συζητούν με τα παιδιά τους για τους ψυχολογικούς κινδύνους που κρύβει η υπερβολική ενασχόληση με τις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης και να παρατηρούν τις αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών τους καθώς και να τα ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με εξωτερικές δραστηριότητες



                                          
                                           








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν