Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η φιλοσοφία του Wabi-Sabi και πως βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία

 


                                                           



Το Wabi-Sabi είναι μια αρχαία ιαπωνική φιλοσοφία, η οποία δίνει έμφαση στην αποδοχή της ατέλειας και της παροδικότητας της ζωής.

Είναι ένας τρόπος να ζεις μέσα από την αυθεντικότητα, την απλότητα και την ευγνωμοσύνη, εκτιμώντας την αξία και την ομορφιά του ατελούς και του παροδικού

Κάτι σπασμένο, ελαττωματικό, με σημάδια μπορεί να αναδημιουργηθεί σε κάτι που έχει αξία, έναν νέο σκοπό, όπως στο Kintsugi, την παλιά ιαπωνική τέχνη της επισκευής σπασμένων αγγείων με χρυσό. Αντί να κρύβουν τις ρωγμές, τονίζονται και το αποτέλεσμα είναι κάτι όμορφο και μοναδικό.



Wabi-Sabi & θεραπεία


Πολλοί άνθρωποι αναζητούν την τελειότητα σε αυτούς και στη ζωή τους, θεωρούν τα ελαττώματα και τα λάθη ως «εχθρούς» και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους.Συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους ανθρώπους και τη ζωή τους με τη ζωή άλλων ανθρώπων, ασκώντας μεγάλη πίεση στον εαυτό τους να είναι κάποιοι που δεν είναι. Όμως πίσω από αυτή τη «μάσκα» που έβαλαν, μπορεί να κρύβεται αυτοκριτική, ντροπή, ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανάγκη να σε ακούσουν, να σε αποδεχτούν.


Το να κρυβόμαστε, να αγνοούμε ή να παλεύουμε ενάντια σε αυτό που δεν μας αρέσει ή μας πονάει δεν το εξαφανίζει και απαιτεί πολλή ενέργεια. Δημιουργεί στάσεις αυτοάμυνας και ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική ταλαιπωρία.


Η αντίσταση στην αλλαγή δημιουργεί σε εμάς συναισθήματα όπως φόβο, θλίψη και θυμό και επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τις σχέσεις και την ευημερία μας.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, ορισμένες καταστάσεις ή άλλους ανθρώπους και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι πώς σκεφτόμαστε, νιώθουμε, πώς αντιδρούμε και οι επιλογές που κάνουμε στο παρόν.

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είστε, καθώς και τις αλλαγές στη ζωή σας. Να αγκαλιάσετε  την ατέλεια.Στη θεραπεία, έχετε την ευκαιρία να αναγνωρίσετε την αξία σας και να εκτιμήσετε τη μοναδική ατομικότητά σας, μέσα από μια βαθιά κατανόηση και αποδοχή του εαυτού σας.


Στο ασφαλές και υποστηρικτικό θεραπευτικό περιβάλλον, μαθαίνουμε πώς να δημιουργούμε θετικές αλλαγές για εμάς, αλλά και να αποδεχόμαστε ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει και να βρίσκουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης από δύσκολες καταστάσεις.



                                                         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν