Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι και τι δεν είναι η Ιδεοψυχαναγκαστικη Διαταραχή Προσωπικότητας-Τι πιστεύουμε συνήθως?




                                                                          


Ενώ η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ή OCD, είναι μια πραγματική πάθηση ψυχικής υγείας υπάρχουν πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από αυτήν.Η ΙΨΔ, όπως ο πανικός και το άγχος είναι ορολογίες που χρησιμοποιούνται σχεδόν για τα πάντα από την τακτοποίηση μέχρι την ελεγκτική στάση και την επιθυμία καποιου να κάνει κάτι πολυ.Δυστυχώς, η «εμμονή» είναι όρος που χρησιμοποιειται  συνήθως στην καθημερινή γλώσσα. Αυτές οι πιο περιστασιακές χρήσεις της λέξης σημαίνουν ότι κάποιος απασχολείται με ένα θέμα ή μια ιδέα ή ακόμα και ένα άτομο. Η «εμμονή» με αυτή την καθημερινή έννοια δεν συνεπάγεται προβλήματα στην καθημερινή ζωή 

Τι σημαίνει ΙΔΨ?

Η ΙΨΔ είναι μια χρόνια διαταραχή ψυχικής υγείας που προκαλεί ένα άτομο να έχει ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες εμμονές ή/και συμπεριφορές γνωστές ως καταναγκασμοι.Ένα άτομο με ΙΨΔ αισθάνεται την επιθυμία να επαναλάβει αυτούς τους καταναγκασμούς ξανά και ξανά.

Οι εμμονές είναι σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που εμφανίζονται ξανά και ξανά και βρίσκονται εκτός του ελέγχου του ατόμου. Τα άτομα με ΙΨΔ δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις σκέψεις και τις βρίσκουν ενοχλητικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με ΙΨΔ αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι σκέψεις δεν έχουν νόημα.Στο πλαίσιο της ΙΨΔ, οι εμμονές είναι χρονοβόρες και εμποδίζουν σημαντικές δραστηριότητες. Αυτό το τελευταίο μέρος είναι εξαιρετικά σημαντικό να το έχετε κατά νου, καθώς, εν μέρει, καθορίζει εάν κάποιος έχει ΙΨΔ —μια ψυχολογική διαταραχή— και όχι ένα ιδεοληπτικό χαρακτηριστικό προσωπικότητάς

Οι εμμονές συνήθως σχετίζονται με:

Μόλυνση (ανησυχία προσβολής από μικρόβια, βρωμιά, ακαθαρσία, χημικές ουσίες καθαριστικών, σωματικά υγρά, ασθένεια)

Απώλεια ελέγχου (φόβος παρορμητικών ενεργειών που θα βλάψουν τους άλλους ή τον εαυτό, φόβος ότι το άτομο θα προβεί σε κλοπή, φόβος παρείσφρησης βίαιων εικόνων στο μυαλό)

Τελειομανία (υπερβολική έγνοια για ομοιομορφία, συμμετρία, ακρίβεια, έντονη ανάγκη να γνωρίζει ή να θυμάται κάτι, φόβος ότι θα ξεχάσει σημαντικές πληροφορίες κ.α.)

Πρόκληση κακού (φόβος ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για ένα καταστροφικό γεγονός, φόβος ότι θα βλάψει άλλο άτομο από απροσεξία)

Σεξουαλικές ιδεοληψίες (απαγορευμένες σεξουαλικές σκέψεις ή εικόνες και παρορμήσεις προς άλλα άτομα, ιδεοληψίες για ομοφυλοφυλία ή σεξουαλική κακοποίηση)

Θρησκευτικές ιδεοληψίες (έγνοια να μην εξοργίσει το Θεό, να μη βλασφημήσει, υπερβολική ενασχόληση με το σωστό / λάθος, ηθικό / ανήθικο)

Οι καταναγκασμοί είναι το δεύτερο μέρος της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή σκέψεις που χρησιμοποιεί ένα άτομο με σκοπό να εξουδετερώσει, να αντιμετωπίσει ή να εξαφανίσει τις εμμονές του. Τα άτομα με ΙΨΔ συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση, αλλά χωρίς καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης βασίζονται στον καταναγκασμό ως προσωρινή απόδραση. Οι καταναγκασμοί μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν την αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν εμμονές. Οι καταναγκασμοί είναι χρονοβόροι και εμποδίζουν σημαντικές δραστηριότητες που εκτιμά το άτομο.

Παρόμοια με τις εμμονές, δεν είναι όλες οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή «τελετουργίες» καταναγκασμοί. Πρέπει να εξετάσετε τη λειτουργία και το πλαίσιο της συμπεριφοράς.Τα άτομα με ΙΨΔ αισθάνονται ότι ωθούνται να εμπλακούν σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και θα προτιμούσαν να μην χρειάζεται να κάνουν αυτές τις χρονοβόρες και πολλές φορές βασανιστικές πράξεις. Στην ΙΨΔ, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά γίνεται με την πρόθεση να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε ή να μειώσουμε το άγχος ή την παρουσία εμμονών.

Κοινοί Καταναγκασμοί στην ΙΨΔ

Πλύσιμο και Καθαρισμός( Το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών ή με συγκεκριμένο τρόπο,το υπερβολικό ντους, το μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, η περιποίηση ή η τουαλέτα,Καθαρισμός οικιακών αντικειμένων ή άλλων αντικειμένων υπερβολικά)

Νοητικοί Καταναγκασμοί

Διανοητική ανασκόπηση των γεγονότων για την αποφυγή βλάβης (στον εαυτό του άλλους, για την πρόληψη τρομερών συνεπειών)

Προσευχή για να αποτρέψει το κακό (στον εαυτό του άλλους, για να αποτρέψει τρομερές συνέπειες)

Μετρώντας ενώ εκτελείτε μια εργασία για να τελειώσετε σε έναν «καλό», «σωστό» ή «ασφαλή» αριθμό

"Ακύρωση" ή "Αναίρεση" (παράδειγμα: αντικατάσταση μιας "κακής" λέξης με μια λέξη "καλή" για να την ακυρώσετε)

Ελεγχος

Έλεγχος ότι δεν βλάψατε/δεν θα βλάψετε άλλους

Έλεγχος ότι δεν βλάψατε/δεν θα βλάψετε τον εαυτό σας

Έλεγχος ότι δεν συνέβη τίποτα τρομερό

Έλεγχος ότι δεν κάνατε λάθος



Πώς αντιμετωπίζεται η ΙΨΔ;

Η ΙΨΔ συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο, 

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και μια συγκεκριμένη μορφή CBT που ονομάζεται Πρόληψη Έκθεσης και Απόκρισης (EX/RP). Με το Exposure and Response Prevention, οι ασθενείς θα περνούν χρόνο σε καταστάσεις που προκαλούν τους καταναγκασμούς τους, αλλά εμποδίζονται από το να ενεργήσουν αμέσως πάνω τους. Έτσι, εάν κάποιος έχει καταναγκασμό στο πλύσιμο των χεριών του, μπορεί να του ζητηθεί να αγγίξει ένα αντικείμενο με βρωμιά πάνω του και να ενθαρρυνθεί να περιμένει να πλύνει τα χέρια του.















 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν