Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να ανοιχτείτε στον θεραπευτή σας και γιατί έχει σημασία


 

Μπορεί να έχετε μυστικά που θα προτιμούσατε να μην μοιραστείτε, ειδικά όχι αμέσως. Αλλά όταν πρόκειται για θεραπεία, το άνοιγμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν η ιδέα να σας κάνει κάποιος ένα σωρό προσωπικές ερωτήσεις γεννά ανάμεικτα συναισθήματα, δεν είστε μόνοι. Ο καθένας έχει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του που μπορεί να προτιμήσει να μην το πει δυνατά.

Στην πραγματικότητα, μια πολύ γνωστή μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το 93% των ανθρώπων παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στον ψυχοθεραπευτή τους. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το 84% των ανθρώπων έχουν παραλείψει πράγματα, όπως λεπτομέρειες για τη σεξουαλική τους ζωή ή σκέψεις αυτοκτονίας.


Γιατί το άνοιγμα στη θεραπεία είναι τόσο σημαντικό

Όταν παραλείπετε ορισμένα γεγονότα ή διαστρεβλώνετε την αλήθεια, ένας θεραπευτής μπορεί να πιστεύει ότι ένα θέμα είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το είδος της υποστήριξης που λαμβάνετε.

Όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο καλύτερα μπορούν να σας καταλάβουν και να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Αποκάλυψη και εμπιστευτικότητα

Πολλοί πελάτες θεραπείας ανησυχούν για το τι θα συμβεί με τις πληροφορίες που μοιράζονται. Είναι φυσικό να έχετε μερικές ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με το απόρρητό σας. Θα πει ο θεραπευτής σας στους συναδέλφους του για τα προβλήματά σας πίνοντας καφέ; Θα γράψουν για τη ζωή σας σε ένα βιβλίο ή μια μελέτη;

Όχι και όχι.

Εκτός από μερικά σημαντικά πράγματα που μπορεί να χρειαστεί να αναφέρουν - κακοποίηση ή παραμέληση εξαρτημένων ατόμων, αυτοκτονία και ανθρωποκτονία - τα μυστικά των πελατών είναι ασφαλή με τους θεραπευτές.

Το να είσαι ευάλωτος στη θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε εάν αισθάνεστε λίγο αγχωμένοι μπροστά στον θεραπευτή σας.

1. Δημιουργήστε ένα πλάνο με τα πιο σημαντικά

Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μπορεί να μειώσει την πίεση αν σημειώσετε μερικά σημεία ομιλίας σε μια κάρτα σημειώσεων ή στο τηλέφωνό σας. Μεταξύ των συνεδριών, σημειώστε σημαντικά γεγονότα, εμπειρίες ή συναισθήματα που θέλετε να αναδείξετε στη θεραπεία.

2. Αποκτήστε πληροφορίες γύρω από το απόρρητο

Είναι εντάξει να ρωτήσετε τον θεραπευτή σας για το τι πρόκειται να κάνει με τις πληροφορίες που μοιράζεστε, ακόμα κι αν το έχετε ήδη προσέξει.

3. Ξεκινήστε από θέματα μικρότερης σημασίας

Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και μια σχέση. Κάθε συνεδρία θα βοηθήσει στην ενίσχυση αυτού του δεσμού.

Μέχρι να νιώσετε πιο άνετα, θα μπορούσατε να μιλήσετε για θέματα που έχουν λιγότερο συναισθηματική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλήσετε για έναν καυγά με τον σύντροφό σας και όχι για το παιδικό σας τραύμα.

4.Προκαλέστε τον εαυτό σας

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: Η θεραπεία είναι σκληρή δουλειά.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο άβολα πέρα ​​από τη ζώνη άνεσής σας. Στην πραγματικότητα, εκεί συμβαίνει η ανάπτυξη.

Εάν χρειάζεστε κίνητρο για να ανοιχτείτε, επιστρέψτε στο «γιατί».

Σκεφτείτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις τρεις ερωτήσεις:

Τι με έφερε εδώ μέσα;

Τι ελπίζω να πετύχω;


Το ότι επιλέξατε να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία είναι μια τεράστια υπόθεση.Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο αυθεντικοί με τον θεραπευτή σας. Βοηθήστε τους να σας βοηθήσουν, ώστε η θεραπεία να αλλάξει το παιχνίδι.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν