Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιγνιοθεραπεια -Τι είναι και που εφαρμόζεται

 



Τι είναι η παιγνιοθεραπεία

Το παιχνίδι είναι εκείνο που είναι καθολικό και που ανήκει στην υγεία. Είναι φοβερά συναρπαστικό και διεγερτικό,  κυρίως επειδή συμμετέχουν σε αυτό τα ένστικτα.Σύμφωνα με τον D.W Winnicott "είναι στο παιχνίδι και μονο στο παιχνίδι που το άτομο ή ενήλικας μπορεί να είναι δημιουργικό και να χρησιμοποιήσει όλη την προσωπικότητα και μόνο με το να είναι δημιουργικό το άτομο ανακαλύπτει τον εαυτό του"
Η Παιγνιοθεραπεία είναι  μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που διαφέρει από τις «παραδοσιακές θεραπείες» στο ότι δεν βασίζεται στο λόγο, αλλά στο παιχνίδι.Δίνει έμφαση στη λειτουργία και στον ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην προετοιμασία του παιδιού για τη ζωή. Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο τους. Στην Παιγνιοθεραπεία  τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τον δικό τους ρυθμό και τις δικές τους ανάγκες, για να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. 

 
Τι συμβαίνει στην παιγνιοθεραπεία;

Αρχικά ο παιγνιοθεραπευτης έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το παιδί τους γονείς στις περισσότερες περιπτώσεις.Εκει ανάλογα με το αίτημα και την ανάγκη που υπάρχει ορίζεται το θεραπευτικό πλαίσιο και το θεραπευτικό συμβόλαιο ανάμεσα στο θεραπευτή και τους συμβολευομενους.Οπως καταλαβαίνουμε είναι σημαντικό να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ όσων εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού και του παιγνιοθεραπευτη όπως επίσης και το να υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα στη διεξαγωγή των συνεδριών.

Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται μέσω του play therapy;

Μέσω του play therapy αντιμετωπίζονται προβλήματα της παιδικής ηλικίας όπως: o σχολικός εκφοβισμός (bullying), η κοινωνική περιθωριοποίηση, τα προβλήματα επικοινωνίας, η αναπτυξιακή καθυστέρηση, τα προβλήματα συμπεριφοράς, το πένθος ή άλλου είδους απώλειες, το διαζύγιο, οι δυσκολίες στη σχέση γονέα-παιδιού, τα έντονα ξεσπάσματα θυμού, η κακοποίηση, οι εφιάλτες, η σωματική ανικανότητα, οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις, οι μαθησιακές δυσκολίες, το άγχος, διάφορα τικ, ψυχοσωματικά συμπτώματα, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοπεποίθηση κ.α.

Ποια μέσα χρησιμοποιούνται στο play therapy;

Στα πλαίσια των παραπάνω μεθόδων, ο θεραπευτής αλληλεπιδρά και «επικοινωνεί» με το παιδί μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων παιχνιδιών ή άλλων δημιουργικών μέσων που επιλέγει το παιδί για να απασχοληθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέσα είναι:

  
H ζωγραφική  

Τα κρουστά όργανα  

Η θεραπευτική ιστορία  

Ο πηλός  

Ο δίσκος με άμμο (sand tray)  

Η κίνηση  

Τα παιχνίδια ρόλων (role play)  

Ο δημιουργικός οραματισμός  

Τα puppets κ.α. 


                                      


  



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν