Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί Φοβάστε την Αλλαγή & Όλοι οι Τρόποι για να Την Ξεπεράσετε!


 Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα αναπτύσσουν έντονους φόβους που σχετίζονται με την αλλαγή (γνωστός και ως μεταθεσιοφοβία), αλλά η προοπτική για κάτι νέο δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τον φόβο της αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας, της αλλαγής της σκέψης σας, του προγραμματισμού και της αναζήτησης υποστήριξης.

Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή;

Είμαστε από τη φύση μας επιρρεπείς στο να νιώθουμε φόβο και ανησυχία για πράγματα που αντιπροσωπεύουν αβεβαιότητα, μας απωθούν από τη ζώνη άνεσής μας ή είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Όλοι οι τύποι αλλαγής —μεγάλες, μικρές, ξαφνικές, αναμενόμενες, θετικές ή αρνητικές— απαιτούν κάποια νοητική προσαρμογή. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκουμε άνεση και ασφάλεια στη ρουτίνα, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι είναι βαρετό.
Ο φόβος της αλλαγής μπορεί να πηγάζει  επίσης από τις παιδικές εμπειρίες, τις οικογενειακές απόψεις, τις προσωπικές προοπτικές, τις τρέχουσες συνθήκες, ακόμα και από τον τρόπο που έχουν προγραμματιστεί οι άνθρωποι.

Σημάδια φόβου αλλαγής

Οι άνθρωποι που κυριεύονται από τον φόβο της αλλαγής είναι πιο πιθανό να αντεπεξέλθουν αποφεύγοντας νέες καταστάσεις. Μπορεί ακόμη και να βρεθούν κολλημένοι σε τοξικές σχέσεις ή δουλειές που δεν τους αρέσουν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος, άγχος, πόνο, κατάθλιψη και έλλειψη ενέργειας
Τα σημάδια που δείχνουν ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε βαθύ φόβο για την αλλαγή περιλαμβάνουν:
Άμεσο αίσθημα έντονου φόβου και άγχους για νέες καταστάσεις ή αλλαγές
Συνειδητοποίηση ότι ο φόβος είναι παράλογος αλλά αδυναμία ελέγχου του
Όταν η κατάσταση δεν μπορεί να αποφευχθεί, υποβάλλεται με έντονο φόβο και άγχος
Κρίσεις πανικού με συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση ή δύσπνοια


Εάν φοβάστε την αλλαγή, υπάρχουν τρόποι προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας, της συγκέντρωσης στοιχείων, της κατάρτισης ενός σχεδίου, της αλλαγής της οπτικής σας μεταξύ άλλων.

Κάποιοι τρόποι για να ξεπεράσετε το φόβο της αλλαγής

1. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν χρειάζεστε υποστήριξη για να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας για αλλαγή, σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία.Σε συνεργασία με τον σύμβουλο ή τον θεραπευτή σας, θα μάθετε αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης και τρόπους για να επαναπροσδιορίσετε την κατάστασή σας, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε υγιεινά στην αλλαγή. Το πιο σημαντικό, η θεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσετε και να εκφράσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας
2. Λάβετε υπόψη τα γεγονότα
Συνήθως φοβόμαστε την αλλαγή δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα. Η κατανόηση του γιατί η αλλαγή είναι απαραίτητη και από πού προέρχεται το άγχος σας μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε τηη πορεία ανακούφισης από το φόβο. Συγκεντρώστε πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την αλλαγή — τι πρέπει να γνωρίζετε; Τι βήματα χρειάζεται να κάνετε; Τι πρέπει να περιμένετε ρεαλιστικά;
3. Αγκαλιάστε την Αλλαγή
Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι εφησυχάζετε. Σημαίνει απλώς να έχεις επίγνωση της πραγματικότητάς σου. Αυτό μπορεί να σας φέρει ηρεμία και να σας διευκολύνει να αντεπεξέλθετε. Όχι μόνο η αντίσταση στην αλλαγή καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση, αλλά επίσης σας εμποδίζει να συνειδητοποιήσετε αν τελικά μπορεί να είναι μια καλή αλλαγή.
4. Πώς το έκανα πριν;
Σκεφτείτε τις προηγούμενες εμπειρίες και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις μεταβάσεις και τις δυσκολίες που έχετε ήδη ξεπεράσει. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι απέτυχες, το πιθανότερο είναι ότι έγινες πιο δυνατός άνθρωπος ως αποτέλεσμα. Αναρωτηθείτε: ποια μαθήματα πήρα; Τι με να ανακάμψω; Ποια χαρακτηριστικά διαθέτω που μου επέτρεψαν να αντιμετωπίσω την αλλαγή; Μέσω αυτής της αυτοεξέτασης, μπορεί να καταλάβετε ότι είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε. 
5. Μην το πολυσκέφτεστε
Η αβεβαιότητα ή η σκέψη να χάσεις αυτό που είναι οικείο μπορεί να παραλύει, αλλά η υπερβολική σκέψη και η υπερβολική ανησυχία μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αντί να σκέφτεστε υπερβολικά, πάρτε αποφάσεις με βάση αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας. Μπορεί να πάρει λίγο, αλλά τελικά θα δείτε ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη όσο νομίζατε αρχικά. 1
6. Καλλιεργήστε την Αισιοδοξία
Μετατρέψτε τις αρνητικές σας σκέψεις σε θετικές ομιλίες και επιβεβαιώσεις. Οραματιστείτε το μέλλον σας με αισιοδοξία, αμφισβητήστε τα δικά σας ψυχικά εμπόδια και προσπαθήστε να δείτε τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.
7. Έχετε ένα σχέδιο
Εάν γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρξει μια επερχόμενη αλλαγή σκεφτείτε πώς θα είναι για εσάς και προετοιμαστείτε για κάθε εμπόδιο που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία. Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις, ζητήστε συμβουλές και δημιουργήστε ένα εφεδρικό σχέδιο. Η αλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο τρομακτική όταν ξέρετε πού βρίσκεστε.
8. Ξεκινήστε την εξάσκηση
 Ξεκινήστε την εξάσκηση κάνοντας μικρές προσαρμογές στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Πάρτε μικρά ρίσκα εισάγοντας νέα πράγματα στη ζωή σας, όπως η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, η εξερεύνηση διαφορετικών τροφών ή η εναλλακτική διαδρομή προς τη δουλειά. Η τακτική άσκηση νέων συνηθειών που σπάνε τις βασικές ρουτίνες θα ενισχύσει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά σας στις αλλαγές.
9. Έχετε ένα σύστημα υποστήριξης
Αναζητήστε έμπιστους φίλους και συγγενείς ως κατάλληλους πόρους για καθοδήγηση, υποστήριξη, πληροφορίες και ιδέες. Τουλάχιστον, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας, να απαλύνουν τις ανησυχίες σας και να φέρουν μια νέα προοπτική.

Πότε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για το φόβο της αλλαγής
Εάν ο συνήθης φόβος σας για αλλαγή μετατραπεί σε πλήρη φοβία μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια.
Εάν αισθάνεστε τόσο στενοχωρημένοι από τον υπερβολικό σας φόβο για την αλλαγή που συνεχίζετε να βάζετε τη ζωή σας σε αναμονή ή αποφεύγετε ουσιαστικές προσπάθειες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για αξιολόγηση και πιθανή θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να καθυστερούν την αναζήτηση θεραπείας και να περιμένουν μέχρι ο φόβος τους να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στη συνολική σας ευεξία και ψυχική υγεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να πείτε σε κάποιον που βιώνει αγχος

                                      Όλοι βιώνουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Επίσης, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παλεύει με το άγχος. Ένα πράγμα που είναι παρόμοιο για όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών είναι ότι προκαλούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καταπονημένοι πιο εύκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο σε αυτά τα συναισθήματα.  Όταν κάποιος κοντά σου έχει άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις. Αν θέλετε να ενημερώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι το υποστηρίζετε, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε, μαζί με πράγματα που πρέπει ν

Παιδί και όρια-Γιατι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα βαλουμε

                                                           Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς, και συνήθως αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική, τη σχολική, μέχρι και την εφηβική ηλικία, η σπουδαιότητα της οριοθέτησης έγκειται στο να μάθουν  τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και να προστατεύουν τον εαυτό τους .  Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης, να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων, της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς αυτά τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.  Ο καθορισμός των ορίων μπορει να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους.Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι που λένε «όχι». Ή, θέλουν να αποφύγουν μια έκρηξη θυ

Τι προκαλεί την υπερβολική σκέψη και πως να τη σταματήσετε

Σου έχει πει ποτέ κανείς, «το σκέφτεσαι υπερβολικά»; Δεν είσαι μόνος.Πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της υπερβολικής σκέψης, ακόμα κι αν δεν την έχουμε ορίσει ως τέτοια.  Τι είναι η υπερβολική σκέψη? Η υπερβολική σκέψη είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνήθως προκαλεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μηρυκασμός, που συχνά περιλαμβάνει την επιμονή σε γεγονότα του παρελθόντος και ακόμη και του παρόντος με αρνητική νοοτροπία.Αν και η υπερβολική σκέψη δεν είναι ψυχική ασθένεια, σχετίζεται με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών και συχνά το συνανταμε σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο και χρόνια ασθένεια επίσης, παίρνοντας τη μορφή αρνητικών σκέψεων για αυτόν τον πόνο και θεραπεύοντας από αυτόν.  Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, συνήθως γινόμαστε πιο ανήσυχοι. Αυτό οφείλεται συχνά σε γνωστικά λάθη, τα οποία είναι βασικά λάθη στη λογική σκέψη.Μερικα παραδείγματα  λαν